Misschien heb je wel eens gehoord van de aandoening posttraumatische dystrofie, maar misschien ook wel niet. In dit artikel willen we het eens met je hebben over deze aandoening. Wat het is, wat er tegen te doen en dat soort zaken. Posttraumatische dystrofie is een beetje een mysterieuze aandoening. Het is een aandoening die mensen veelal krijgen na letsel.
De ledematen gaan opzwellen en er komt veel pijn bij kijken. Meestal ontstaat de aandoening na het letsel. De pijn is vaak intens. Vaak ontstaat het nadat iemand bijvoorbeeld zijn pols of voet heeft verstuikt. Het lichaam heeft dan een soort extra heftige reactie op de verstuiking en daar ontstaat posttraumatische dystrofie door. Meestal is PD eigenlijk erger dan het letsel waardoor het is ontstaan.
Kun je posttraumatische dystrofie behandelen?
Zoals we eerder al aangaven is PD een beetje een mysterieuze aandoening. Er is nog niet heel erg veel over bekend. Wetenschappen denken dat het ontstaat door een soort overreactie van het lichaam om het letsel. Als je klachten hebt, kun je het beste contact opnemen met de huisarts om te bepalen wat de beste strategie is.
Meestal zal men worden doorverwezen naar een specialist die je verder kan helpen, bijvoorbeeld door bepaalde oefeningen te doen. Omdat er bij posttraumatische dystrofie vaak veel pijn aanwezig is, zal men ook vaak de nadruk leggen op het verminderen van de pijn om het voor de patiënt dragelijker te maken.