ZZP werkers in de bouw vaak administratie niet goed op orde

Home / ZZP werkers in de bouw vaak administratie niet goed op orde

Als u in de bouw werkt, is de kans aanwezig dat u als zelfstandige aan de slag bent. In feite bent u een ondernemer. U voert uw eigen administratie en wordt ingehuurd door externe partijen. De administratie dient u veel gevallen ook zelf te voeren. Een aannemer neemt u bijvoorbeeld voor een bepaalde klus aan. Dit gaat bijvoorbeeld tegen een bepaald tarief per uur.

Dit uurloon ligt vaak een stuk hoger dan wanneer hetzelfde werk in loondienst gedaan wordt. Er is meer vrijheid, dat is zeker een voordeel. Wat veel zelfstandigen in de bouw ondervinden is dat betalingen lang op zich laten wachten. De aannemer of het bedrijf dat de zelfstandige heeft ingehuurd laat lang op zich wachten om over de brug te komen met de betalingen. Veel zelfstandigen in de bouw hebben hier mee te maken. Ook kiezen veel zelfstandigen voor een zakelijk sim only abonnement. Het bellen is dan vaak veel voordeliger.

Wat je vaker ziet is dat zelfstandigen een aparte telefoon hebben. Ten eerste om de kosten ‘op de zaak’ te kunnen zetten, dat scheelt belasting, maar natuurlijk ook om werk en privé gescheiden te houden. Als je altijd maar bereikbaar bent voor klanten is dit ook niet heel goed, als ondernemer moet je zeker ook tijd voor jezelf nemen. Wil je een voordelig abonnement voor op de zaak, dan kun je sim only abonnementen vergelijken op diverse websites. Zo weet je zeker dat een goede deal hebt en dus niet teveel betaald. Op internet zijn er veel websites waar je dit kunt doen.

Facturen moeten wel tijdig worden verzonden

Iets anders dat startende zelfstandigen in de bouw nog wel eens vergeten is het verzenden van een factuur aan de opdrachtgever. De factuur moet natuurlijk wel verzonden worden aan de opdrachtgever, anders kan deze ook niet betaald worden. Zo simpel is het. Een reguliere betalingstermijn bij de meeste bedrijven is 14 of 30 dagen. Als de factuur later verstuurd wordt, zal deze betalingstermijn natuurlijk later in werking gaan treden.

Het is voor veel zelfstandigen in de bouw best wel een probleem die rekeningen die later betaald worden. De diensten zijn dan namelijk al voldaan en het is altijd maar afwachten of je daadwerkelijk betaald zult worden. Soms wordt er dan ook gekozen om een externe partij zoals een incassobureau in te schakelen. Een externe partij maakt vaak meer indruk op de opdrachtgever dan iemand die zelf de opdrachtgever benaderd.

Hoe gaat een incassobureau te werk?

Wanneer er voor een betaling een incassobureau wordt ingeschakeld, dan geeft u eigenlijk de rekening uit handen. Het bureau zal de debiteur (opdrachtgever) zelf benaderen. Meestal begint dit met het verzenden van een brief. De debiteur wordt in gebreken gesteld en wordt alsnog verzocht om de rekening te voldoen. De debiteur krijgt naast het reguliere bedrag ook nog extra kosten voor de incasso. Deze kosten zijn in de wet geregeld en zijn in beginsel voor de debiteur. Ook wordt er vaak een percentage rente gerekend.